Hur lyckas man inom fotboll??

På efterfrågan av min underbara vän Filippa kommer jag idag att behandla ett ämne som kanske kan vara av intresse för dem som önskar att deras barn ska bli den nye fotbollshjälten (kanske, lite långsökt men ändå)!

Mina argument som jag väljer att lyfta fram baseras på forskning gjord av vår käre proffessor Tomas Peterson.

Snabb bakgrundsfakta och lite siffror att börja med, den svenska idrottsrörelsen består utav ca tre miljoner utövare, vår största sport sett till antalet utövare är fotboll. Bland de barn som är kopplade till en förening är det ungefär varannan pojke och var fjärde flicka i tolvårsåldern som ägnar sig åt fotboll. Inom fotbollen finns, säkert väl känt hos alla er som någon gång spelat fotboll i yngre dagar, ett speciellt utbildningssystem. Detta system är det äldsta, mest genomgripande och organiserade som finns inom svensk idrott. Ungdomsutbildningen utgör olika steg: zonläger, distriktsläger, elitläger, förberedande landslagssamlingar och landslagstrupper.  Genom dessa utbildningar/steg selekteras ungdomar för att svensk idrott ska få fram de bästa och mest talangfulla spelarna. De som enligt fotbollsförbundet besitter den önskvärda talangen är dom som i framtiden troligtvis får landslagsuppdrag. När Peterson gjorde sin studie upptäcktes faktorer som inte är speciellt relaterade till talang (hur man nu kan definiera talang), men som är betydande för förståelsen av selektionen.  Det  rör sig om vilken tid på året man är född.

Då det första urvalet sker är ungdomarna tretton år, föreningar skickar sina "bästa" spelare till lokala zonläger.  Peterson pekar tydligt på att sannolikheten att bli framselekterad är högre ju tidigare på året man är född. Detta gäller för båda kön, emellertid kan man se att sambandet är högre bland pojkar än bland flickor.  Eftersom snedfördelningen redan är gjord vid första urvalet blir den allt tydligare ju högre upp man kommer


Slutsatsen är följande:
*Ju tidigare på året man är född desto större är chansen att bli uttagen
* Oddsen för detta kvarstår ju högre man klättrar på "selektionsstegen". Från föreningsnivå till landslagsspel.

Varför?
Anledningen till slutsatsen beror på att föreningarna selekterar ungdomarna helt enkelt utifrån deras fysiska mognad. Det handlar om ungdomarnas utvecklade längd, tyngd, bredd och motorik. De som är mest utvecklade är dem som kniper platserna. Men varför välja att selektera så hårt? Många ungdomar tar säkert illa vid och lämnar sina drömmar om att bli den näste "Zlatan". Så som svensk fotboll ser ut idag borde fokus istället ligga på att försöka behålla så många som möjligt inom fotbollen för att få en bredare grund att stå på och ett större utval av landslagsspelare.

Även det luddiga begreppet talang. Vad är det? Vem är det som får lov att bestäma om du har talang eller inte? Hur grundar fotbollsförbundet sina argument på att selektera efter "talang" vid 13år, den period där skillnaderna i fysiskmognad är som störst? Alltsa enligt fotbollsförbundet definieras talang som Talang = Fysisk mognad. 

Samtidigt tenderar man att förbise "stor talang gömd i liten kropp", eller för den delen gömd i en "klumpig" eller "skranglig" kropp. Att bli utslagen eller bli sedd över axeln bara för att man är född vid fel tid på året rimmar också dåligt med idrottens målsättning att så många som möjligt skall vara med så länge som möjligt, och att var och en skall utvecklas efter sin egna förutsättningar (Tomas Peterson, 2004).

Med det sista ordet av Tomas Peterson han själv hoppas jag att detta nöjde Filippa, annars får jag väl komplettera ;-)
För den nyfikne finns min källa att läsa här--->http://www.idrottsforum.org/articles/peterson/peterson.html

Peace Out


Kommentarer
Postat av: filippa

Tusen tack Ulrika. Så efter alla diskussioner med diverse: här har ni kort och gott forskningen bakom. Om man ska hård-dra det så finns det bara en relevant förutsättning för att ha större chans att ta sig fram inom idrotten i dagsläget : planera så era framtida barn föds tidigt på året! ;)

2009-01-11 @ 19:17:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0