Genusdebatt i Motorcrossen

Bakgrunden till detta inlägg kommer på en länk här :
http://www.dn.se/sport/swemo-kastar-ut-tjejer-fran-motocrosssm-1.870172

Detta är mitt svar i ett ”öppet brev” till motorcrosstjejerna

Jag har precis läst det stora uppslaget motorcrosstjejerna fick i tidningen Svensk Motorsport efter deras brev på fyra sidor till; svensk motorsport, Dagens Nyheter (DN) Karin mattson och Pallin på RiksidrottsFörbundet, General sekreterare på SVEMO och Peter Isgren (koordinator MX mfl).

Tjejerna ville med detta brev uttrycka sitt missnöje då de anser att Motorcrossen (MX) inte är jämställd och att fel beslut har tagits angående antal startande på grinden som skurits ned från 30st till 20st startande. Eller kan man kalla detta en media-kup? Vad deras åsikt och tanke bakom brevet än var så är det ju alltid effektivt att smälla till med RF;s policy dokument "Idrotten Vill" där jämställdhet är en stark värdegrundsfråga.


Jämställdhets frågan ska inte bara användas åt det ena hållet. Det är inte bara kvinnor som berörs eller är utsatta i den här debatten. Jämställdheten eller genusdebatten verkar åt båda håll.

Då kan man även ifrågasätta varför tjejernas klass MX-Girls bara är för tjejer?
Då "herr" SM som det av någon anledning i medierna har börjat kallas för är öppen för alla, oavsett kön. Mer jämställt än så kan det inte bli? Det gäller att kunna sin historia. Någonstans togs beslutet i att det skulle startas en "tjej"klass denna klass var från början ett Riksmästerskap (RM), som senare resulterade i att det fick SM-status.

Vilken var anldeningen till att en speciell "tjej"klass uppstod, och är det rätt om vi ska disskutera jämställdhet? För att få köra MX-girls krävs inte samma regler som i den vad jag kallar den riktiga SM klassen som är öppen för alla. Om tjejerna nu vill ha det på lika villkor borde inte MX-Girls försvinna så alla får samma chans att kvala och visa vad dem går för.

Å andra sidan kan man se på hur statistiken ser ut. Hur många är det som kvalar in till den ”riktiga” SM klassen och slåss om platserna där jämfört procentuellt med hur många tjejer det finns licencierade i Sverige och ansöker om start i MX-girls? Skillnaden antar jag vara ganska stort vilket då gör det självklart att man skär ner från 30 startande på grinden till 20.

Det handlar om SM, SM är den största klassen vi har i Sverige. Det är ingen rekryteringstävling, i SM ska de bästa förarna köra. Vill man få bredd då får man köra RM, klubbmästerskap etc. Det ska vara svårt att komma in i en SM klass, en viss status måste existera.

Efter frågorna ställda till slumpade tjejer i Svensk motorsport anser majoriteten att grinden borde skäras ner. Detta är även en säkerhets fråga. Det går inte att hålla hög säkerhetsklass på tävlingen när vissa förare blir varvade på 3 varvet? Dessutom ilskan och den provocerande tonen som tjejerna uttrycker omkring att MX-girls flyttas från MX SM till JSM beror ju på att SVEMO såg att det fanns en lucka för att skapa en extra deltävling för tjejerna som då får gå tillsammans med JSM, sen är det bara ett förslag till 2010. Det är INGET beslut.

Vidare anser jag även att om tjerena vidare ska komma och kräva deras rätt inom ”tjej”motorcrossen så kanske man ska skaffa sig föreningskunskap om hur ett beslut tas. Vill man vara med och påverka och göra en skillnad så kanske man ska överväga att gå med i motorcross-sektionens styrelse? Men vem har tid med det, eller?

Jag tycker tjejerna gör en höna utav en fjäder och att dra in jämställdhetsdebatten i detta är bara löjligt. De ifrågasätter i vilka andra idrotter jämför man herrarna mot damerna? Jag vill påstå att det gör man i alla idrotter! Men det är ett problem som ligger på en helt annan nivå - ett samhällsproblem....

Tack för mig.

 

-detta kanske blev lite för internt men jag tycker det är viktigt att frågan vädras och vi spär på mediakuppen ;-)

MX-girls har även en blogg här på blogg.se om ni vill läsa och kommentera:
http://mxgirl.blogg.se/

 

fotograf: Anders Jansson

Jag i Roadracingdepån på SM i Linköping, där stämningen mellan könen verkar vara lugnare än debatten i MX
Foto: Anders Jansson

Kommentarer
Postat av: Lack!!

För det första: skriv till rätt person när du skriver ett 3 sidor långt inlägg i bloggen.

För det andra: Tävlar damer och herrar tillsammans i: Löpning, simning, friidrott, slalom, super G, Störtlopp, storslalom, Simhopp etc, etc, etc??? I vilka andra sporter jämför man killar och tjejer och förstår inte att kvinnor och män är olika rent fysiskt? Hur svårt är det att fatta för svemo??

Tjejerna är väl medvetna om att vi får anmäla oss i killarnas SM, ska du prova att kvala eller?

Svemos "slumpvisa" utskick av enkät gick ut till diverse arrangörer, distrikt, manliga förare och några få kvinnliga förare, jag har sett resultaten. INGEN av tjejerna ville ha varken någon flytt till JSM eller annat bullshit. Ang. begränsningen från 30 till 20 på grind är något som, eftersom tjejerna inte fick vara med och påverka beslutet, en enkät till ALLA tjejer som kör både på SM nivå och som kör distriktstävlingar gick ut till. Där ville MAJORITETEN ha 30 på grind(45%). DET är vad majoriteten vill, inte vad en eller två enstaka, slumpvis utvalda vill( vad är det för sätt att ta beslut dessutom, alla kvinnliga och manliga förare med licens ska väl i såfall tillfrågas?)

Har Svemo nånsin funderat på varför man får så många klagomål, upprörda brev, och arga kommentarer från alla håll?????????? Nåt att tänka på kanske, det gäller ju inte bara tjejcrossen utan allt som Svemo tar sig för, jag har ju hittills ALDRIG hört någon som på något sätt är involverad i varken cross, enduro, roadracing, snöskoter eller annat som tycker Svemo är bra. Alla har bara skit och negativa saker att säga om vårt kära förbund, Svemo är inte direkt omtyckt av någon faktiskt som är involverad i denna sport.

Håll reda på statistiken, det verkar ju ni på Svemo vara ganska bra på. 700% ökning senaste 5 åren inom tjejcross, 200% ökning inom killarna i motocross, vilka ökar mest? Varför vill man då plocka bort tjejerna, när vi dessutom har de bästa förarna i världen i VM som är kvinnliga förare? Men det kanske Svemo tycker är för dåligt?

2009-05-27 @ 11:14:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0